Saker i det dolda

Under helgen påbörjades renoveringen av ovanvåningen. Planen var att göra lite undersökningar för att kunna ta lite vettiga beslut.

Helgen började dock redan på fredagen för mig och eftersom jag hade rensat bort väldigt mycket från häcken låg det trädgårdsavfall i drivor. Vi hyrde ett släp, slängde upp mängder med äppelträdsgrenar, björnbärsstammar och oxelgrenar (häcken) och körde två vändor till ett av våra nya stamställe, tippen. Planen var även att medan vi ändå hade ett släp skulle vi hinna inom ByggMax och köpa lite staketribbor, men vi körde vilse och tröttnade på att inte hitta i vår nya stad. Alla gator ser likadana ut ute på industriområdet, förutom den bussfil GPS:n tyckte vi kunde ta.

Klockan hade hunnit bli fyra innan vi var hemma igen och kunde ”starta” dagen. Ibland tar saker lite längre tid än man tänker sig. Josefin riggade upp för att skrapa färg i källaren medan jag gick loss med min inhyrda spårfräs för att spåra för el. Framåt åttatiden gav vi upp för dagen. Än så länge behöver vi inte köra nattpass för att bli klara.

Fördelen med att man ska riva ner allt är att man får skriva på väggarna.
Fördelen med att man ska riva ner allt är att man får skriva på väggarna.

På söndagen skulle min pappa komma upp för att hjälpa mig lite med el och även titta på vad som dolde sig i väggarna. Vi öppnade upp garderoben i det framtida sovrummet och kunde se att den garderoben var nyligen (senaste 30-40 åren) inredd. De hade klämt in den mellan två takstolar för att skapa ett litet extrautrymme. Vi tror att vi kommer att ha kvar garderobsdörren, men att ha den mer som en inspektionsdörr ut i krypvinden. Vi började även dra ner lite lister och upptäckte att på 20-talet använde man inmurade träbitar som ”plugg” för spiken. De kommer inte att sättas upp med samma teknik om vi säger så. Vi upptäckte även att väggarna ut mot snedväggen var s.k. kloasongväggar, tvärspikade plank som är putsade med hjälp av vasstrån. När man tar ner listerna faller allt sönder.

Hålet där garderobsdörren stod och nedriven puts från kloasongväggen.
Hålet där garderobsdörren stod och nedriven puts från kloasongväggen.

Vi hann även planera lite kring elen och borra och spåra för lite uttag innan spårfräsens klingor tyckte det var dags att pensionera sig. Jag kom väl inte riktigt lika långt som jag tänkte så det får bli en omgång till.

I tisdags var även en elektriker här och satte in ny central i källaren med jordfelsbrytare. Han upptäckte dock att vår ölkyl (en kyl som stod i köket på ovanvåningen) inte var mycket att ha eftersom den slog ut jordfelsbrytaren hela tiden. Det fanns även en elkabel med jordfel på som går genom hela huset, utanpåliggande genom första och andra våningen och mystiskt försvinner in i väggen på tredje våningen. Det finns mycket dolt i ett gammalt hus…
2014-09-25dubbel

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *