15 nyanser av vitt

Under jul- och nyårsledigheten har vi fixat och donat här hemma i princip var dag, med undantag för julafton. Fokus har framförallt legat på att få till alla detaljer i badrummet för min del. Det har målats. . Målats dörr, foder, fönster, lister, skafferipanel. Och det har målats många lager och allt ska vara vitt. För att försäkra oss om att det nästan 100 år gamla trät förblir vitt nr det målats använder vi en spärrfärg som grund för att motverka att knastarna blöder igenom färgen. Ovanpå det har vi valt en betydligt glansigare färg, då det passar fint in i ett badrum.

 

Det första projektet blev att ta tag i skafferidörren. Färgen har skrapats bort sedan tidigare och nu var det till att spackla de värsta skadorna. Jag har låtit en hel del av slitaget vara kvar synligt, då det trots allt är en gammal originaldörr, och det tycker jag ska synas. Efter ett lager grundfärg blev det två lager av den blanka snickerifärgen. Med största sannolikhet kommer den få ett varv färg till på utsidan när den väl hänger på plats i det ljus den ska vara.

IMG_0852
Dörr efter att den gamla färgen skrapats och de värsta håligheterna spacklats.
IMG_0854
Efter ett lager grundfärg
IMG_0853
Grundfärgen som fungerat fantastiskt bra

 

 

Något annat som fått sig en rejäl omgång är insidan av fönsterkarmarna. Själva fönstrena och yttre delen av karmarna får vänta tills det är bättre väder och det är möjligt att ha fönstrena öppna under lite längre tid. Det vi gjort nu är att skrapa bort all färg, måla om och sätta lister. Något som gjort stor skillnad för hela intrycket är att Tobias monterade ner hakarna och la dem i såpabad för att sedan putsa upp dem. Så från att vara täckta med lager av gammal färg och inte se mycket ut för världen är de nu fantastiska.

IMG_0859
Här ser man karmen vi gjort i ordning i kontrast till fönstret som vi inte rört alls. Till våren ska vi nog ta tag i det också.
IMG_0862
En bedrövlig fönsterhake innan behandling.

 

IMG_0860
Fantastiska originalhakar på de fantastiska fönsterkarmarna, även de original.

Nu är målet att fortsätta med målandet och få upp lite foder runt dörrkarmarna, men även att ta tag i den stora dörren så att man så småningom kan stänga om sig när man är i badrummet.

 

 

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *