När allt inte går som det var tänkt

Många frågar oss när vi säger att vi renoverar om vi gör allt själv och om vi är händiga. Svaret på frågan är att vi gör det mesta ”själv”, d.v.s. vi lånar in handkraft och kunskap från diverse håll. Men vi gör ju det mesta själv, vardagskvällar och helger. Vi tog ju in en byggare att göra badrummet och vi har haft en elektriker som gjorde det mesta i elväg. Även vatten och avlopp gjorde någon annan. Men att bygga, måla, tapetsera, behandla golv och allt annat göra vi ”själva”, med samma benämning som innan. Och svaret på om vi är händiga är väl nej, men vi håller på att bli, för det är inte alltid som det blir rätt.

Nu senast var förra helgen när det var tapetserarhelg. Mina föräldrar kom, Åse svängde förbi och framåt eftermiddagen kom även Ricki. Jag hade i veckan där betsat golvet i vardagsrummet, men ännu inte hunnit olja in det. Det skulle man inte gjort, samtidigt som man sysslar med saker som dammar. Pappa skulle medan vi satte upp tapeter sätta upp lite dörrfoder. Trots skyddspapp på delar av golvet lade sig dammet överallt. Då trodde vi att det skulle gå enkelt att moppa upp. Men hela söndagen gick åt till att svabba golvet, om och om igen. På måndagen, när vi skulle betsa resterande av golvet kom jag på lösningen. Att betsa om hela golvet med ett tunt laget.

Dammigt golv och rengjort golv
Dammigt golv och rengjort golv

Tapetsering gick bra. Tapeterna var redan inköpta i höstas och Josefin har visat upp dem gång på gång för alla gäster som kommit och hälsat på. Äntligen skulle de komma upp på väggarna i hallen (biblioteket, eller vad rummet nu ska kallas).

Mamma gjorde som utlovat och hjälpte till med tapetsering
Mamma gjorde som utlovat och hjälpte till med tapetsering

Men lagom till vi tapetserat halva rummet, insåg vi att de fyra rullarna vi köpt troligen inte skulle räcka. Så vi satte några våder till men avslutade innan sista väggen var klar. Eftersom tapeten köptes för så länge sen var det inte säkert att vi kunde få tag på samma batch, och därmed samma blåa grundfärg.
Vi slutade innan sista väggen påbörjades
Vi slutade innan sista väggen påbörjades

När vi räknade på hur mycket tapeter vi skulle ha räknade vi antalet kvadratmeter väggar i rummet och dock bort 9 kvadratmeter för fyra dörrar och ett fönster. Därefter avrundade vi till närmasta hela rulle. Men eftersom tapeterna var mönsterpassade och vår takhöjd gjorde att vi endast fick ut tre våder per rulle. Så på söndagen åkte vi till Flugger där vi beställde tapeterna för 7 månader sen och försökte beställa två nya rullar. Personen i kassan kunde inte riktigt hjälpa oss eftersom hon var ny, men lovade att försöka under måndagen.

Redan på tisdageftermiddagen hade våra tapeter kommit, som tur var från samma batch. Så i fredags åkte dem upp i bara farten.

Det färdiga resultatet. Mer bilder lär komma.
Det färdiga resultatet. Mer bilder lär komma.

Nu börjar superveckan, där vi hoppas kunna flytta in i sovrummet efter helgen.

Be First to Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *